Kronizam

Kronizam je  imenovanje na ili dodjeljivanje istaknutih položaja prijateljima, bez obzira na njihove kvalifikacije za te položaje. Kronizam se javlja kada su “postavljatelj”  i “postavljeni” u društvenom kontaktu. Često, postavljatelj je nesposoban obavljati svoj posao ili zadovoljavajuće obnašati (istaknuti) položaj, i iz tog razloga na položaje postavlja pojedince koji ga/ju neće pokušati osporiti/oslabiti, ili iznijeti stajališta suprotna onome tko ih je postavio na položaj.

***

Zbog toga što raspolažu javnim novcem, državne uprave su posebno izložene optužbama za kronizam. Mnoge demokratske vlade se potiču ka transparentnosti u prikazivanju računovodstvenih izvješća i ugovaranju pri javnoj nabavi. Ipak, često nije jasno određeno u kojim slučajevima je nečije postavljanje na pozicije vlasti kronizam. Nije neuobičajeno da se političari okruže visokokvalificiranim podređenima, te da razviju društvena, poslovna ili politička poznanstva koja rezultiraju dodjeljivanjem javnih funkcija i pogodovanju pri dodjeli ugovora kod javne nabave. U osnovi, povezanost takvih “poznanika” je garancija uspješnog zadržavanja pozicije moći – zato je kronizam obično lakše uočiti nego prikazati i dokazati.

***

Ekonomske i socijalne troškove kronizma snosi društvo. Ti troškovi se javljaju u obliku smanjenih poslovnih šansi za većinu populacije, smanjenom tržišnom utakmicom, povećanjem cijena potrošačkih dobara, smanjenim opsegom ekonomije, neučinkovitim ciklusima poslovnih investicija, smanjenjem motivacije u organizacijama pogođenim kronizmom, i smanjenjem ekonomski produktivnih aktivnosti. Praktični troškovi kronizma očituju se kroz lošu izvedbu javnih i privatnih projekata u društvu.  Kronizam je “samoobnavljajuć” – kronizam rađa kulturu kronizma. To se može spriječiti samo sveobuhvatnim, učinkovitim skupom zakona i pravila te ovlaštenim državnim tijelima koja mogu pomoći pri  sudskom procesuiranju…

Prijevod je malo slobodniji…
Izvor: Wikipedia

Pitanja za razmišljanje: Da li je u hrvatskoj razvijena kultura kronizma? Da li ste  iz osobnog iskustva upoznati sa nekim slučajevima? Na koji način se može spriječiti ova vrsta za društvo pogubnog ponašanja? Koja je vjerojatnost da osobe koje su imenovane na određene javne funkcije pomognu u borbi protiv onih koji su ih imenovali? Očekuje li se prilikom imenovanja na neku javnu funkciju poslušnost onome tko te imenovao? Da li je kronizam kriminal?

Oglasi
  • Trackback are closed
  • Komentari (0)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Oglasi
%d bloggers like this: